sobota 23. srpna 2014

Jak pečovat o dřevěnou podlahu?

Dřevo vyžaduje nadstandardní péči   


Pokládání tohoto typu podlahy je podstatně náročnější než pokládání plovoucích podlah, doporučuje se tedy nechat si dřevěnou podlahu nainstalovat od specializované společnosti. Jelikož jsou podlahová prkna vyráběna z masivního dřeva, je důležité udržovat v místnosti určitou teplotu a vlhkost. Při špatné teplotě se může podlaha deformovat a nízká vlhkost navíc napomáhá k vytvoření nežádoucích spár. Pro zachování maximální životnosti podlahy je důležité nevytápět dlouhodobě místnost nad 22°C a pravidelně větrat. Dřevěné podlahy jsou zároveň velmi náchylné k poškrábání, je tedy vhodné opatřit filcové podložky pod nábytek. Vytírání podlahy by se mělo provádět výhradně na sucho, pokud tak situace nedovolí, je nutno mít mop či hadr co nejvíce vyždímaný, jelikož je dřevo náchylné na vlhkost a podlaha by se tak mohla poničit. Pro zachování co možné nejlepšího vzhledu jsou k dostání speciální leštěnky na dřevěné podlahy, které vytváří ochranný film a napomáhají tak delší životnosti podlah. Pokud je povrch podlahy značně opotřebovaný, lze jej zbrousit, většinou je však možné podlahy zbrousit nanejvýš pětkrát.

6 komentářů:

  1. A právě toto je jedna z věcí, která mě od dřevěné podlahy dost odradila. To a také ten fakt, že dřevěná podlaha je poměrně dost drahá. Myslím si, že u dřevěné podlahy je to podobné jako u nábytku z masivu. Může člověku klidně vydržet na věky, ale musí jí také věnovat nějakou péči. :)

    OdpovědětVymazat
  2. No, mně se třeba dřevěné podlahy hrozně líbí. Jak ale píše Tom, je to dost drahá záležitost. Právě proto jsme nakonec šli do vinylové podlahy. Ty už se dneska dají sehnat v různých dekorech a například ta, kterou máme doma má opravdu věrný dekor dřeva. Jen s tou výhodou, že je prakticky bezúdržbová.

    OdpovědětVymazat
  3. Chtěl bych se na něco zeptat. Existují nějaké speciální požadavky pro péči o venkovní dřevěnou podlahu? Právě jsem si nedávno nechal udělat dřevěnou podlahu na naší terase a rád bych, aby vydržela v takovém stavu, v jakém je teď. Napadlo mě jestli by nebylo dobré třeba investovat do nějaké markýzy proti dešti aby podlaha byla před deštěm lépe chráněná. Co myslíte?

    OdpovědětVymazat
  4. Teda to je nádhera. Já bych jednou chtěla také žít v nějakém takovémhle velkém luxusním době. Ale čím jsem starší, tím víc si uvědomuji, že by se musel stát zázrak, abych na to najednou měla peníze. Už se postupně smiřuji s tím, že zůstanu žít v bytě. Tak si ho alespoň musím udělat hezký. Třeba teď řeším rekonstrukci koupelny. Už se těším, až tam budu mít místo sprchy vanu.

    OdpovědětVymazat
  5. Ono hodně záleží na tom, jestli jde o klasické dřevo nebo třeba lamino či vinyl. Vinylové podlahy od https://www.floorforever.cz/ určitě takovou náročnou údržbu nevyžadují. Ale zase chápu, že když si někdo udělá doma podlahu z masivu, tak se o ni prostě budete starat. Je to jako s autem. Čím dražší si koupíte, tím více se o něj staráte. ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Právě kvůli té nutnosti pravidelné údržby jsem místo dřeva šel nakonec raději do klasické plovoucí podlahy. U té člověk nemusí skoro nic řešit, maximálně dávat pozor aby se to nenamočilo. Vybrat vhodnou plovoucí podlahu k nám domů ale teda byl celkem oříšek, protože dnes je těch možností tolik, že z toho jde hlava kolem. Jestli můžu mít jeden tip pro všechny, kdo by si procházel něčím podobným, tak určitě věnujte pozornost i výběru té správné nášlapné vrstvy.

    OdpovědětVymazat