sobota 16. srpna 2014

Výběr matrace pro Váš kvalitní spánek

Kvalitní matrace umožní Vašemu tělu opravdový odpočinek

Rychlé tempo dnešní doby způsobuje, že většinu dne býváme často vystaveni stresu. Na vině není jen zaměstnání, ale i osobní život se spoustou povinností a zátěžových situací. Proto nezapomínejte na kvalitní odpočinek. Začít můžete spánkem na kvalitní matraci.


Na vlastní kůži otestujte, který materiál je Vám nejpříjemnější

Při výběru kvalitní matrace je důležité nejprve zjistit, který materiál Vám nejvíce vyhovuje. Nejlepší test je osobní zkušenost, proto neváhejte a navštivte některou z prodejen, kde si bez ostychu udělejte pohodlí a na jednotlivé typy matrací se plnou váhou položte.

Nejčastěji můžete vybírat mezi dvěma základními typy:

Pružinové matracekteré se vyrábějí ve variantách: klasické nebo taštičkové
Klasické provedení má pružinové jádro s jednotlivě provázanými pružinami, které jsou na povrchu pokryty polyuretanovou pěnou. Tento typ se výborně hodí k občasnému přespávání např. na chatě.
Taštičkové matrace jsou variantou pro každodenní kvalitní spánek. Pružiny jsou v matraci uloženy jednotlivě (v taštičkách). Pokrývá je pěna, která je doplněna dalšími vrstvami podporující zejména odvětrávání, např. koňské žíně. Tento typ matrace lze položit na polohovací rošty, stejně jako na pevný podklad. Díky kvalitní technologii si taštičkové matrace s pružinovým jádrem snadno poradí s vlhkostí, jsou prodyšné a především správně kopírují tělo a spolehlivě zajistí různou oporu v příslušných zónách. Doporučují se lidem vyšších váhových kategorií.
Pěnové matracenejčastěji se setkáváme s tzv. sendvičovou podobou pěnových matrací, které v sobě obsahují kombinaci kvalitních pěnových materiálů, ať už studené nebo latexové, které jsou doplněny o vrstvy přírodních materiálů podporujících zdravý pohyb těla spolu s antialergickými účinky.
Matrace z koňských žíní jsou speciální podkategorií jak pěnových, tak pružinových matrací. Kombinace použitých materiálů aktivně působí proti alergiím, dále má termoregulační a hydratační vlastnosti. Díky kombinaci vlastností představují ideální volbu pro milovníky přírodních materiálů.



Výběr matrace přizpůsobte podkladu postele

Aby mohla matrace dobře sloužit a dlouho Vám vydržela, musíte ji přizpůsobit podkladu postele.
Pěnové matrace pokládejte na rošty. Kvalitu roštu poznáte podle šířky mezer mezi jednotlivými laťkami. Vždy platí, že čím jsou mezery menší, tím je rošt kvalitnější. Pěna se skvěle přizpůsobí všem polohám roštu a jeho struktura zajišťuje nejlepší podmínky pro odvětrávání.
Kvalitní pružinové matrace s moderními technologiemi se přizpůsobí jak pevnému podkladu, tak i roštu. Díky svým vlastnostem však počítejte s tím, že se špatně přizpůsobují motorizovaným roštům. Klasické pružinové matrace používejte jen na pevnou plochu.

Matraci si vybírejte na míru – věku, váze a tvrdosti

Matrace je tu především pro kvalitní celkový odpočinek Vašeho těla. Pro maximální pohodlí je optimální výška matrace více než 15 cm. Délku matrace přizpůsobte tak, aby přesahovala vaši výšku alespoň o 20 cm. Tvrdost matrace je velmi relativní pojem, oficiálně sice rozeznáváme až 4 typy tvrdosti, ale záleží na tom, jak se komu dobře spí. Důležitým ukazatelem v tomto směru je tělesná hmotnost. Obecně se doporučuje těžším lidem tvrdší matrace, drobnějším zase měkčí. My preferujeme osobní zkušenost, proto Vám vybranou matraci zdarma zapůjčíme až domů. Stačí si jen vybrat na www.matraceno.cz

Jednotlivé zóny matrací vytvářejí zdravý protitlak celému tělu 

Kvalitě matrace napovídá také počet polohovacích zón. Matraci nezatěžujeme pokaždé rovnoměrně, proto čím více zón matrace obsahuje, tím kvalitnější a zdravější odpočinek tělu dopřává. Pevná opora je důležitá v oblasti zad, šíje, bederní oblasti a chodidel, naopak měkká zóna by měla být v oblasti ramen, pánve a lýtek.

Péče o matrace

Kvalitní matrace je koupě minimálně na 10 až 15 let. Proto nezapomínejte ani na odpovídající údržbu. Pravidelně perte snímatelné potahy a jednou měsíčně ji otočte, abyste zabránili proležení, či ji příležitostně vytáhněte a opřete o stěnu na celý den.
Nedívejte se na kvalitní postel a matrace jako na zbytečný luxus a vyzkoušejte rozdíl. Není to luxus, ale opravdu zdravý odpočinek.

5 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Je pravda, že matrace má na spánek hodně velký vliv. :) Já sám jsem to poznal, když mi chytrý náramek Xiaomi řekl, o kolik více po nákupu nové matrace spím hlubokým spánkem. Nevěřili byste tomu, ale je to skoro jednou tolik! :) Nehledě na to, že kvalitní matrace je důležitá i jako prevence proti bolesti zad, se kterou mám dlouhodobě problém. :(

    OdpovědětVymazat
  3. Já právě přemýšlím jaký druh matrace vybrat. S pružinovými matracemi mám z minulosti docela špatné zkušenosti, tak si říkám, jestli by ta pěnová nebyla lepší. Slyšel jsem, že hodně dobré jsou matrace od Dormeo, takže bych nejspíš vybral nějakou od nich. Mám právě kamarádku, která mívala problémy se zády a díky nové matraci se jí to hodně zlepšilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dormeo dělá skvělé matrace. Ale bohužel teda patří mezi ty dražší. Kamarádka jednu od nich má a je s ní moc spokojená. Já si ale myslím, že i levnější matrace mohou být kvalitní. Ta naše například stála zhruba polovinu a musím říct, že za ty peníze je taky skvělá. Už ji máme 3 roky a žádné proleženiny ani nic podobného na ní není.

      Vymazat
  4. Bohužel, odpočinek je právě to, čeho se mi v poslední době vůbec nedostávalo. Na jedné straně za to určitě částečně mohl stres, ale myslím si, že stará matrace byla na vině taky. Každopádně, zkusila jsem si tady odtud objednat jinou a musím teda říct, že ten rozdíl jsem pocítila okamžitě. Mnohem lépe se na ní spí.

    OdpovědětVymazat