středa 20. srpna 2014

Zařizujeme novou kuchyň: Výběr podlahy

Vyberte si tu správnou podlahu do vaší kuchyně

Výběr podlahy do kuchyně se zdá býti poměrně jednoduchou záležitostí. Stejně ale jako prakticky jakákoliv problematika, i výběr podlahy do kuchyně je o něco komplexnější, než je zprvu zřejmé. Na co byste si měli dát pozor a jaké materiály jsou k dispozici?



Co je třeba zohlednit?

Existuje několik faktorů, které ovlivňují typ podlahy, který byste pro svou kuchyň měli zvolit, přičemž není nutné omezovat se pouze na jeden povrch pro celý prostor. Důležité je, aby byla podlaha v okolí pracovních ploch, tedy především kuchyňské linky, z odolnějších a dobře omyvatelných materiálů. Zcela nevhodný je zde koberec, ze kterého budete stěží dostávat drobky, natož rozlité tekutiny. Dále byste měli zohlednit, jak teplá je místnost, ve které se kuchyň nachází, zda je potřeba umístit pod podlahu podlahové topení a zvážit byste měli i případnou aplikaci bezpečnostních prvků (především u rodin s mladšími dětmi). Důležitou roli hrají i rozměry kuchyně, především při rozhodování o použití více různých materiálů, které se budou lépe a estetičtěji aplikovat do větších kuchyní.

Jaké podlahy jsou pro kuchyně k dispozici?

Asi nejběžněji využívaným materiálem v kuchyních je dlažba, která je obecně velmi jednoduchá na údržbu a zároveň se jedná o velmi odolný materiál. Dále je možno využít klasických plovoucích podlah, které se jednoduše pokládají, jsou estetické a snadné na údržbu, avšak snadněji se poškodí a zároveň hrozí jejich vyboulení vlivem vlhkosti. Dále je možnost využít kamenných podlah, které působí velmi příjemným dojmem, za to jsou méně odolné vůči mastnotě a vlhkosti, pročež je vhodné je impregnovat, a také jsou o něco chladnější. Alternativně jsou k dispozici podlahy z umělého kamene, které jsou oproti kameni odolnější a k dispozici ve více barevných provedeních. Dalšími běžnými alternativami, které nejsou náročné na údržbu, jsou hygienické a veskrze dobře vypadají, jsou podlahy z laminátu, korku, či kaučuku.


4 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Super, to se mi moc líbí. Za mě je správně zvolená podlaha úplný základ. Máme teď novou plovoucí podlahu a zbytek interiéru s ní krásně ladí. Navíc není nijak náročná na údržbu a pro nás je ideální. Chtěli jsme takový minimalistický vzhled a myslím, že se nám to povedlo :-). Osobně nemám ráda přeplácanost, v jednoduchosti je zkrátka krása.

    OdpovědětVymazat
  3. Já se hrozně těším až konečně budeme mít taky novou kuchyň. Bohužel ta přijde na řadu až jako poslední. Prvně musíme udělat v domě nějaké stavební úpravy a to bude chvíli trvat. Ani nevíme jestli to vůbec zvládneme finančně. Objížděli jsme teď s manželem stavebniny a ten stavební materiál šíleně zdražil, tak kdo ví jak to dopadne.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky moc za parádní inspiraci. Já bych si právě někdy příští rok chtěl spíše udělat nějakou venkovní kuchyň pod pergolou. Už jsem nad tím přemýšlel letos, ale bohužel přes léto byly priority jinde, tak jsem to nakonec odložil. Určitě bych tam chtěl nějaký pořádný plynový gril. Hodně se mi líbí například ty od https://www.avenberg.cz/k94-grilovani-plynove-grily Nemá s nimi náhodou někdo zkušenost? Díky. :)

    OdpovědětVymazat