pondělí 24. listopadu 2014

Luxusní přikrývky - péřové, z dutého vlákna a z ovčí vlny

Lehnout si do postele a zachumlat se do peřin je pro většinu z nás nejhezčí část dne. Kvalitní spánek je pro náš organismus velmi důležitý a mimo kvalitně zvolené postele bychom měli stejnou pozornost věnovat i výběru lůžkovin.
Na našem trhu je na výběr velké množství druhů přikrývek. Můžeme zvolit klasickou variantu z dob našich babiček v pohodě peřin plněných peřím, přikrývku z dutého vlákna nebo z ovčí vlny. V čem jsou přednosti jednotlivých materiálů a jaký typ je ten nejvhodnější?


Klasické babiččiny peřiny

Pod slovem „peřina“ si určitě každý vybaví klasické velké duchny nejlépe s proužkovaným povlečením u babičky na chalupě.  Na obrovských peřinách se krásně skákalo, ovšem funkční vlastnosti už tak dobré nebyly. Do rána se většina peří sesunula na jednu stranu a my jsme se krčili pod vyklepanou částí a byla nám zima.
V posledních letech se pomalu, ale jistě stává peří již raritou a staré dobré duchny nahrazují jiné materiály. Důvodem k tomu je především velké množství alergií, které může peří způsobovat. Alergie nezpůsobuje samotné peří, ale roztoči, kteří v něm sídlí. Pokud se nechcete péřových přikrývek vzdát, musíte jim věnovat pravidelnou péči a nechat je jednou za čas vyprat u odborných firem.

Přikrývky z dutého vlákna

Technický pokrok jde stále dopředu a tak pronikají umělá vlákna i do oblasti lůžkovin. Asi nejvíce používané je duté vlákno, které je dobrým izolátorem, protože drží nehybný vzduch. Tento vzduch udržuje v pokrývce tepelnou pohodu a nám je pěkně teploučko. To jak bude přikrývka hřát, ovlivňuje tvar, položení a množství těchto vláken.
Jestliže je vám často zima a nemůžete se pod dekou zahřát, budou pro vás pokrývky z dutého vlákna tou pravou volbou. Mimo to jsou lehké, jemné a mnohem snadněji se udržují a nevadí ani častější praní. Vybrat si můžete z různých typů např.: zimní, letní.

Přikryjte se přikrývkou z ovčí vlny

Nejspíše vás nepřekvapí, že přikrývky z ovčí vlny používá lidstvo mnohem déle než peří. Nějaký čas upadly v zapomnění, ale nyní zažívají velký návrat a to zejména díky svým pozitivním vlivům na naše zdraví. Ovčí vlna dokáže absorbovat lidský pot a poté jej také odpařit. Díky tomu udržuje stálou tělesnou teplotu. V létě přikrývky z ovčí vlny příjemně chladí a v zimě zase zahřívají. Přikrývky z ovčí vlny se doporučují lidem s alergiemi a těm, kteří chtějí alergiím předcházet.
Vlna mimo jiné obsahuje také lanolín (voskovitý tuk), který zjemňuje a změkčuje pokožku a má antibakteriální vlastnosti. Přikrývky z ovčí vlny jsou vhodné pro osoby trpícími např.: hemeroidy, nemocemi kloubů, šlach, močových cest a dalších.


2 komentáře:

  1. Kvalitní přikrývky jsou základ, o tom nemůže být pochyb. Já se teď snažím sehnat nějaké kvalitní dětem. Ideálně přesně z toho dutého vlákna. To máme v ložnici a jsem s tím moc spokojená. K přikrývkám by to ale chtělo určitě i nějaké kvalitní dětské povlečení. Nemáte ohledně výběru náhodou nějaké tipy? Díky. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Samozřejmě, že je přikrývka důležitá, ale nejdůležitější je matrace, kterou jsem si nedávno pořídila tady. Spánek na nové matraci, je jednoduše úžasný. Cítím, že mám konečně tu správnou podporu pro svá záda, a ráno se probouzím plná energie a připravená na nový den. Už nejsem každé ráno unavená a vyčerpaná, jako dříve.

    OdpovědětVymazat