neděle 28. prosince 2014

Renovace podlahy

Renovace podlahy

Na samotný úvod je třeba říci, že renovace podlah nemusí být v mnohých případech nic jednoduchého. Na druhou stranu ekonomické hledisko je vždy výhodnější, než pokud bychom chtěli nahradit současnou podlahu novou krytinou. A tak v případě, kdy jsou dřevěné parkety nebo jiný typ masivní dřevěné podlahy, již nevyhovují, je třeba se do renovace podlahy pustit.


Vše začíná broušením podlahy

Právě tento krok by měl být po prvotním úklidu tím nejdůležitějším, který je třeba udělat. Zde velmi často závisí na stáří podlahy, ale také na jejím poškození. Čím více hlubších poškození, nebo více lakovaných vrstev podlaha má, tím musí být broušení důkladnější. V těch nejjednodušších případech stačí broušení podlahy do jednoho milimetru. V náročnějších případech se celý postup opakuje až do doby, dokud se podlaha celkově nesrovná.





Tmelení je bezpodmínečně nutný proces

Jak při jednodušší, tak i složitější renovaci, je nutné provést tmelení podlahy, díky kterému se zacelí případné výrazné spáry, nebo hlubší poškození, čímž podlaha získá opět celistvý vzhled. Po tomto kroku přichází na řadu opět broušení podlahy, ale již pouze v podobě jemného dobrušování. Následně je vše připraveno k samotnému důkladnému úklidu, díky kterému jsme připraveni pro další krok - impregnaci, a poté také k prvním vrstvám laku.


Impregnace je velmi důležitá pro celkovou stálost tvaru podlahy

Stejně jako třeba u zahradního nábytku, i v případě renovace podlah je třeba dřevo impregnovat. A ačkoliv vrchní vrstva laků může bránit přístupu vody, ne vždy platí, že se vlhkost nemůže dostat spodem. A čím větší vlhkost, tím častěji dochází ke kroucení a nestálosti podlahy. Teprve poté se může přistoupit k samotnému lakování. A stejně jako bylo broušení podlah několikanásobné, i v tomto ohledu jsou vhodné alespoň tři vrstvy. I v průběhu impregnace může docházet k mezikroku v podobě dalšího jemného dobroušení.
A jak z celého popisu práce vyplývá, je samozřejmě vždy lepší obrátit se na odborníky v daném oboru, jelikož jedině tak bude výsledek dokonalý, tedy takový, jaký má skutečně být.

7 komentářů:

  1. Super článek, díky moc. Parkety jsou na jednu stranu určitě skvělý druh podlahy, sám je mám doma. Bohužel ale například z hlediska akustiky nejsou úplně nejlepší volba. Nedávno jsem si doma nechal udělat měření akustiky a ukázalo se, že právě parkety jsou největším zdrojem různých odrazů zvuku. Prý by to ale mělo jít vyřešit tím, že na ně například dám nějaké kusové koberce nebo něco podobného.

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně do něčeho takového jsme se chtěli pustit v našem starém bytě. Byla tam stará dřevěná podlaha z parket a bohužel její stáří už na ní bylo v některých částech opravdu znát. Nakonec jsme s tím ale nic nedělali. Byla by to velká investice a vzhledem k tomu, že se ani nejednalo o náš vlastní byt, tak by to prostě nemělo smysl.

    OdpovědětVymazat
  3. My právě doma máme dřevěné parkety a už tu jsou snad přes 30 let. V některých místnostech vypadají pořád dobře, ale jinde už by určitě renovaci potřebovaly. Myslím si ale, že toto je určitě něco, co čeho nemá smysl se pouštět na vlastní pěst. Mohlo by to přinést více škody než užitku. Podle mě je určitě lepší si na takovou práci zavolat profesionály, třeba http://www.tepold.cz/. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zdědila jsem byt po babičce, kde byly podlahy z parket, a tak jsem se je rozhodla zachránit a nechat je zrenovovat. Nejdříve byla potřeba vyměnit okna, jelikož to bylo již nutné a kamarádka mi poradila velmi dobrou firmu, s kterou měla již zkušenost. Poté přišla na řadu podlaha, na kterou jsem si objednala firmu, která jí obrousila, zatmelila, a nakonec i natřela ochranným nátěrem.

    OdpovědětVymazat
  5. No vidíte to, to je ale náhoda :-) My jsme zrovna celý minulý víkend strávili se synátorem a sousedem pokládáním nové dlažby na terasu naší zahrádky. Zvolili jsme jednoznačně přírodní kámen dlažba, jelikož se do prostředí naší venkovsky laděné architektury zahrady hodí nejvíce a stálo to nějaké úsilí, ale vypadá to parádně! :-) Rozhodně mohu doporučit, pokud jen trochu váháte.

    OdpovědětVymazat
  6. Podlaha u nás doma by si taky nějakou tu renovaci určitě zasloužila. Hlavně třeba v obýváku jsou ty parkety hodně ošoupané a nevypadá to moc dobře. Prozatím jsem to vyřešila tak, že jsem tam koupila takové kusové koberce, takže díky nim to není až tak vidět. Do budoucna to ale bude chtít s tím něco udělat.

    OdpovědětVymazat
  7. My jsme se v létě rozhodli pro renovaci naší staré dřevěné podlahy na chatě a výsledek je perfektní. Ještě se manžel rozhodl pro opravu krbových kamen a koupil si šnůry. S nimi utěsnil perfektně dvířka a je to znát při topení. Je hned větší teplo, a ještě šetříme dřevem.

    OdpovědětVymazat